Activiteiten voor alle leerlingen

De toneelgroep 

Bij de toneelgroep maak jij samen met je medeleerlingen en een docent een toneelstuk voor de grote avond. Vanaf oktober tot maart repeteren de spelers elke vrijdagmiddag om samen iets moois neer te zetten in april. De toneelstukken worden op maat geschreven en iedereen is welkom. 

Schoolorkest 

Bij het schoolorkest speel je veel verschillende muziekstijlen, zoals filmmuziek, popmuziek en wereldmuziek. Het orkest is voor iedereen die het leuk vindt om samen muziek te maken. Bijna elk instrument is welkom. We treden regelmatig op binnen en buiten de school.  

Jeugdkoor 

Bij het jeugdkoor zing je samen met zo’n 20 leerlingen uit verschillende leerjaren. De muziek die je zingt varieert van pop- tot wereldmuziek. Met het koor heb je regelmatig een optreden. Zo zing je tijdens de vieringen op school, op het benefietconcert en tijdens de Grote Avond. 

Debatgroep Retorica 

In de debatgroep ga je samen met een groep leerlingen onder begeleiding van een docent werken aan je debatteerskills. Denk hierbij aan argumenteren, speechen, presenteren, spreken in het openbaar en het omgaan met kritische vragen. 

Met de debatgroep doe je ook mee aan verschillende wedstrijden. Hier kun je laten zien waar je de afgelopen tijd aan hebt gewerkt.  

Schoolkrant 

Ook kun je stukken gaan schrijven voor onze schoolkrant Kratèr (dat is Grieks: κρατῆρ = ‘mengvat’). In de schoolkrant worden verschillende onderwerpen besproken. En allemaal met als doel het vermaken van de lezers.  

De schoolkrant wordt drie tot vier keer per jaar uitgebracht voor je medeleerlingen, maar natuurlijk ook voor de ouders en de medewerkers.

Cambridge English  

Vanaf de eerste klas kun je kiezen voor Cambridge Engels. Beyers Naudé is namelijk een officieel Cambridge English Preparation Centre. Dat betekent dat je extra Engelse lessen krijgt op een hoger niveau. Deze lessen krijg je van ervaren en enthousiaste docenten. Aan het eind van klas 3 en klas 5 doe je een examen en kun je je Cambridge University Certificate (CUC) halen. Dit certificaat wordt wereldwijd erkend en wanneer jij in het buitenland wilt studeren heb je dan ook zeker een streepje voor. Als school hebben we een jarenlange ervaring opgebouwd met de Cambridge-examens en mede daardoor behoren de resultaten van onze leerlingen bij de beste van het noorden. Je kunt dus rekenen op een prima begeleiding!

Is taal voor jou geen probleem en zie je een mooie uitdaging wel zitten? Geef dan tijdens je aanmelding voor onze school aan dat je wilt kiezen voor Cambridge Engels.  

De (extra) vrijwillige ouderbijdrage voor Cambridge Engels is € 140 voor de lessen en € 25 voor extra lesmateriaal. Deelname aan de examens kost ongeveer € 200 per examen.


Activiteiten vanaf klas 3

Schoolclub 

Vanaf klas 5 kun je ook solliciteren voor de schoolclub. De schoolclub bestaat uit een groep vijfdeklassers die samen het bestuur vormen. Deze club weet wel hoe ze een feestje moeten bouwen! Daarom organiseren zij alle schoolfeesten, de PieperParty voor klas 1, het kerstgala en nog veel meer. Ook zorgen zij ervoor dat het schoolkamp in de tweede klas er eentje wordt om nooit te vergeten.  

DELF Frans 

Naast het vak Frans kan je vanaf de vierde klas kiezen voor de DELF-klas. DELF staat voor Diplôme d’Études en Langue Française en is een internationaal erkend diploma. In deze lessen bereid je je voor op het DELF-junior examen. Je doet dan examen op B1- of B2-niveau. Dit niveau bepaal je samen met je docent.  

Goethe Duits 

Naast Frans en Engels kun je ook voor extra lessen Duits kiezen. Tijdens deze extra lessen word je voorbereid op het Goethe-Zertifikat. Om dit internationaal erkende certificaat te halen doe je uiteindelijk examen op B1- of B2-niveau. 

Honours Science Program 

Het Honours Science Program is een onderzoeksproject voor leerlingen in klas 3. Tijdens dit project ligt de focus op de exacte wetenschappen. Je gaat namelijk samen met andere leerlingen van verschillende scholen werken aan je eigen onderzoek op het gebied van water. Tijdens je onderzoek werk je in het laboratorium van het wetenschappelijk onderzoeksinstituut Wetsus waar je door een expert wordt begeleid. Daarnaast werk je ook samen met wetenschappers en technici. Omdat het project een internationaal karakter heeft, wordt er voornamelijk Engels gesproken. 

Dus vind jij exacte vakken zoals wiskunde, scheikunde, natuurkunde en biologie leuk? Dan is het Honours Science Program misschien wel wat voor jou.

Honoursprogramma gymnasia 

In klas 4 kun je je opgeven voor het Honoursprogramma Gymnasia (‘HPG) van Stichting het Zelfstandig Gymnasium. Het programma is niet alleen bedoeld voor leerlingen die meer willen dan op school wordt aangeboden, maar ook voor leerlingen die moeite hebben zich voor het reguliere schoolprogramma te motiveren. Als je het HPG met succes afsluit, krijg je de vermelding ‘met Honours’ bij je diploma.

In het HPG kun je aan de slag gaan met onderwerpen die jou echt interesseren en mag je daarvoor een deel van je lestijd gebruiken (ongeveer 100 uur per schooljaar). Je onderwerp hoeft niet per se met een schoolvak te maken te hebben: het gaat erom dat je laat zien dat jij jezelf ontwikkelt en daar goed over kunt reflecteren.

Op Beyers Naudé start het Honoursprogramma in klas 4. Het programma loopt door tot in klas 6 (tot maart). Je sluit af met een eindpresentatie, die ook door een docent van een ander gymnasium beoordeeld wordt.